Met een aansprakelijkheidsverzekering/WA-verzekering, is een kat vrijwel altijd meeverzekerd. Bijna alle verzekeraars zien de kat als een onderdeel van het gezin en dekken om deze reden alle schade veroorzaakt door de kat. De eigenaar van de kat wordt altijd aansprakelijk gesteld bij schade veroorzaakt door de kat, ook wanneer de eigenaar niet aanwezig was toen de schade werd veroorzaakt.
Aansprakelijkheid eigenaar kat
De eigenaar van een kat is per definitie aansprakelijk voor alle schade die de kat aanricht. Een kat is een dier dat niet bewust schade aanricht en ook niet in staat is te overzien wat de gevolgen zijn van deze schade. Bovendien kan een kat zelf onmogelijk officieel aansprakelijk gesteld worden. Met een reguliere aansprakelijkheidsverzekering is een kat ook verzekerd. Zowel letselschade als materiƫle schade veroorzaakt door de kat wordt volledig gedekt. Let er wel op dat schade aan het eigen bezit, bijvoorbeeld scheuren in het gordijn, niet gedekt worden met een WA-verzekering. Het eigen bezit (de inboedel) kan verzekerd worden met een inboedelverzekering.
Ook schade aangericht aan andermans huisdieren wordt verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer twee katten gevochten hebben en hierbij elkaar verwond hebben, is het gebruikelijk dat de eigenaren van beide partijen een schadeclaim indienen. Hierbij wordt er meestal niet gekeken naar welke kat het gevecht begon, mocht dit bekend zijn.
Uitzonderingen dekking schade door kat
In enkele gevallen is de eigenaar van de kat niet aansprakelijk voor de aangerichte schade. Een goed voorbeeld is een kat die langdurig wordt uitgedaagd door een ander. Wanneer een kat bijvoorbeeld meerdere keren aan de staart getrokken wordt, is het niet onlogisch dat de kat reageert met een aanval. De eigenaar van de kat wordt in dergelijke gevallen slechts zelden aansprakelijk gesteld, omdat de andere persoon de schade (indirect) zelf heeft veroorzaakt door de kat uit te dagen.
Een andere uitzonderingssituatie is het als eigenaar zijnde dermate prikkelen van de kat, dat de kat iets of iemand aanvalt, waardoor schade ontstaat. De verzekeraar ziet dit als het opzettelijk veroorzaken van schade, wat buiten de dekking van een WA-verzekering valt. Het is in de praktijk echter vaak lastig vast te stellen of de kat daadwerkelijk is aangezet tot het veroorzaken van schade.
P.A.Maas zegt
Het is algemeen bekent dat huiskatten overal vrij rond lopen waarbij ze soms grote schade aanrichten bij siervogels en duiven bij de buren. De vraag is of dit wettelijk toegestaan is of moeten katten aan de zelfde wettelijke eisen voldoen als alle andere huisdieren, inperken op het eigen terrein en de eigenaar verplichten dat hij dit onmogelijk kan verlaten.
Graag inzage in de wetgeving.
R. de Waard zegt
Hartelijk dank voor uw reactie en voor uw vraag. Hierover is de wet duidelijk. In beginsel is de bezitter van het dier verantwoordelijk voor de schade die het dier toedoet. Dit betreft geen ‘schuld’ kwestie maar het risico wat je als huisdier bezitter draagt. Indien er wel sprake is van schuld, kun je de huisdier bezitter via het civiele recht aansprakelijk stellen.