Verschillende factoren spelen een rol bij het afsluiten van een WA-verzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Met de volgende tips worden deze factoren niet over het hoofd gezien.
1. De juiste dekking kiezen
Er zijn drie typen WA-verzekeringen te onderscheiden: de basisverzekering, de beperkt cascoverzekering en de volledig cascoverzekering (allrisk). Met een allriskverzekering worden alle vormen van schade aan zowel de ander als het eigen voertuig verzekerd. Toch is dit niet altijd het beste type verzekering. Bij auto’s ouder dan zes jaar is het meestal niet langer rendabel om een allriskverzekering af te sluiten. Voor auto’s ouder dan vijftien jaar is ook een beperkt cascoverzekering vaak niet meer het geld waard. De dagwaarde van de auto is hierin de belangrijkste factor. Lees er meer over op deze pagina.
2. Analyseer waardevastheid van voertuig
Voortbordurend op het eerste punt is het belangrijk om te kijken naar de waardevastheid van het voertuig. Voor een voertuig dat erg waardevast is, kan ook na tien jaar een allriskverzekering nog voordelig zijn. Hoe waardevast een voertuig is, hangt van verschillende factoren af. Meestal is het aantal reparaties dat nodig is geweest de afgelopen jaren een redelijke graadmeter. Een voertuig dat na tien jaar nog zonder problemen en (kleine) mankementen gebruikt kan worden, is meestal redelijk waardevast.
3. Vergelijk no-claimbonussen
De meeste verzekeraars rekenen korting wanneer er meerdere jaren schadevrij wordt gereden. Hoe hoog deze korting is, verschilt echter per verzekeraar. De korting kan soms oplopen tot wel 75% van de premie. Met meerdere schadevrije jaren is de hoogte van de no-claimbonus een belangrijke factor bij het vergelijken van autoverzekeringen.
4. Bepaal de hoogte van het eigen risico objectief
Het eigen risico is het bedrag dat de verzekerde zelf moet bijleggen, voordat de verzekeraar geld uitkeert. Hoewel het fijn is om niks zelf te hoeven betalen bij schade, is het verstandig om een eigen risico te nemen als dit financieel haalbaar is. Met een hoog eigen risico is de maandelijkse premie laag. Zeker wanneer er lang schadevrij gereden wordt, is een WA-verzekering op de lange termijn een stuk voordeliger met een hoog eigen risico. Bepaal hoe hoog het eigen risico kan zijn op basis van het inkomen en laat hierin ook meewegen of dit inkomen de komende jaren stabiel blijft. Bereken ook hoe groot het voordeel is bij een stijging van het eigen risico.
Voor een aansprakelijkheidsverzekering is het in veel gevallen aan te raden om geen eigen risico te nemen. De premies van deze verzekeringen zijn al zo laag, dat het voordeel van een eigen risico te klein is. Meestal komt het voordeel uit op maximaal € 20 per jaar. Met een eigen risico van € 100 betekent dit dat met één schadeclaim per vijf jaar het eigen risico al niet meer voldoende voordeel oplevert.
5. Rechtsbijstandsverzekering
Bij sommige autoverzekeringen is rechtsbijstand meeverzekerd, maar in veel gevallen is dit een extra verzekering die afgesloten dient te worden. Een uitbreiding van de WA-verzekering of aansprakelijkheidsverzekering met rechtsbijstand is aan te raden, gezien de kosten van een rechtszaak zeer hoog kunnen uitvallen. Is er al een algemene rechtsbijstandsverzekering afgesloten, controleer dan in de polisvoorwaarden of deze ook verkeerszaken dekt.
6. Betaal zelf kleine schade
Het kan voorkomen dat er lakschade of een deuk is ontstaan door een klein ongeluk. In dergelijke gevallen kan het verstandig zijn om deze schade zelf te betalen en niet te laten betalen door de verzekeraar. Door de schade zelf te betalen, blijft de no-claimkorting beschermd en gaan de schadevrije jaren niet verloren.