Overstappen van WA-verzekering kan leiden tot een besparing van tientallen euro’s per jaar. Door aanbiedingen of veranderingen van de polisvoorwaarden kan het verstandig zijn om zo nu en dan over te stappen. Overstappen is steeds simpeler, omdat het overstapproces gemakkelijk online plaatsvindt. Wel is er informatie nodig die aan de nieuwe verzekeraar moet worden doorgegeven bij het overstappen.
Redenen om over te stappen
Vrijwel iedere verzekeraar biedt WA-verzekeringen aan, ook wel autoverzekeringen genoemd. Tussen de verzekeraars bestaat er concurrentie, wat soms leidt tot grote prijsverschillen. Om altijd een zo laag mogelijke premie te betalen tegenover een zo compleet mogelijke dekking, is het soms nodig om over te stappen.
Naarmate meer schadevrije jaren worden opgebouwd, is overstappen soms voordelig. Sommige autoverzekeraars zijn bij weinig schadevrije jaren erg goedkoop, maar zijn relatief gezien minder voordelig bij een groot aantal opgebouwde schadevrije jaren.
Er wordt vaak gedacht dat een duurdere WA-verzekering een betere dekking biedt dan goedkopere WA-verzekeringen. Hoewel dit soms ook het geval is, klopt deze stelling in de meeste gevallen niet.
Overstapproces bij WA-verzekering
Het overstapproces is dankzij het internet erg eenvoudig geworden. Als eerste stap moet de huidige verzekering worden opgegeven. Het verschilt per verzekeraar hoe lang dit duurt. De meeste verzekeraars hanteren een opzegtermijn van één maand, maar er zijn ook verzekeraars waarbij de WA-verzekering per direct kan worden stopgezet.
Een nieuwe WA-verzekering moet aangevraagd worden bij een andere verzekeraar. Het is belangrijk om verschillende verzekeraars uitgebreid en objectief met elkaar te vergelijken, voordat een definitieve keuze gemaakt wordt. De verzekeraar vraagt informatie, zoals:
- type auto (vastgesteld op basis van het kenteken)
- woonplaats eigenaar
- leeftijd eigenaar
- gemiddeld aantal kilometers gereden per jaar
- aantal schadevrije jaren
Het aantal schadevrije jaren wordt via een algemene database gecontroleerd door de nieuwe verzekeraar. Bij het aanvragen van de WA-verzekering kan een datum opgegeven worden waarop de verzekering moet ingaan. Zorg ervoor dat de verzekering ingaat op het moment dat de vorige WA-verzekering wordt stopgezet. Is er een periode waarin de nieuwe verzekering nog niet is ingegaan, maar de vorige verzekering wel al is stopgezet, dan is het strafbaar om deel te nemen aan het verkeer.
Schadevrije jaren en overstappen
Het aantal schadevrije jaren wordt gecontroleerd door de nieuwe verzekeraar, maar moet ook al op een eerder moment worden doorgegeven. Wanneer niet bekend is hoeveel schadevrije jaren er zijn opgebouwd, kan dit worden opgevraagd bij de huidige verzekeraar.
Let er op dat een no-claimbeschermer bij de vorige verzekeraar niet geldig is bij de nieuwe verzekeraar. Een no-claimbeschermer is een uitbreiding op de WA-verzekering, waarbij maximaal één keer per jaar schade geclaimd kan worden, zonder dat de no-claimkorting daalt. De nieuwe verzekeraar kijkt naar het laatste moment waarop schade is geclaimd, ongeacht de eerdere aanwezigheid van een no-claimbeschermer.