Wanneer er schade is veroorzaakt bij een andere partij, moet deze schade gemeld worden bij de verzekeraar om het vergoed te krijgen. Dit moet zo snel en compleet mogelijk gebeuren. Bij de meeste verzekeraars kan schade zowel online, telefonisch als via de post worden gemeld. In de meeste gevallen is het online melden van schade het meest efficiënt en snel. Er zijn situaties waarin het beter is om zelf voor de kosten op te draaien en de schade niet te melden.
Schade melden bij aansprakelijkheidsinstelling
Wanneer er schade is veroorzaakt, zal de andere partij de veroorzaker aansprakelijk stellen voor de schade. Wanneer dit gebeurt, moet de verzekeraar de schade betalen. De schade moet gemeld worden via een schadeformulier van de verzekeraar. Op dit formulier wordt er onder andere gevraagd naar de precieze omstandigheden waaronder de schade is ontstaan en moet zo nodig een eerder opgesteld proces-verbaal worden meegestuurd. Op een schadeformulier moeten in elk geval de volgende gegeven worden ingevuld:
- persoonlijke gegeven verzekerde (veroorzaker schade), waaronder polisnummer, woonadres en rekeningnummer
- gegevens benadeelde partij, waaronder adres, rekeningnummer en telefoonnummer
- nauwkeurige beschrijving soort schade
- het bedrag dat wordt gevraagd bij de schadevergoeding
- de verzekering van de benadeelde
- overzicht beschadigde voorwerpen
- nauwkeurige omschrijving voorval, eventueel ondersteund met een tekening
- gegevens van eventuele getuigen
- informatie over eventueel lichamelijk letsel van een benadeelde, zoals de ernst en mate van afhankelijkheid van (huishoudelijke) zorg
Op het schadeformulier is bovendien ruimte om bijzonderheden aan te geven. Hierbij kan gedacht worden aan informatie die belangrijk is om het voorval te begrijpen, maar niet past bij één van de punten op het schadeformulier. Het schadeformulier moet door zowel de aansprakelijkgestelde partij als de benadeelde partij ondertekend worden.
Verwerking schademelding door verzekering
Na een schademelding gaat de verzekeraar de aanvraag beoordelen. Hierbij wordt met name bekeken of de schade niet-opzettelijk is ontstaan en of de verzekerde terecht aansprakelijk is gesteld. Is de verzekeraar van mening dat de verzekerde niet aansprakelijk is voor het ongeval, dan wordt een afwijzing van de aanvraag gestuurd naar de andere partij. In enkele gevallen kan dit leiden tot een rechtszaak. Wanneer de verzekeraar van mening is dat de schade voorkomen had kunnen worden, kan de verzekeraar bepalen geen geld uit te keren. De kosten zijn dan volledig voor de verzekerde. Wel kan de verzekerde nog in beroep gaan tegen deze beslissing.
Schade niet melden bij de verzekeraar
In sommige situaties kan het verstandig zijn om schade niet te melden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de schade slechts een klein bedrag bedraagt. Het kan dan voordeliger zijn om deze schade uit eigen zak te betalen, zodat de schadevrije jaren, en hiermee de no-claimkorting, behouden blijven.