De premie van een WA-verzekering wordt mede bepaald door de aanwezige no-claimkorting. Dit is een regeling waarbij klanten een korting ontvangen op de premie wanneer zij één of meerdere jaren schadevrij rijden. De regeling wordt officieel ook wel de bonus/malusladder genoemd. Hoe hoog de no-claimkorting maximaal kan zijn verschilt per verzekeraar, maar een maximale korting van 75% tot 80% is niet ongebruikelijk.
Werking no-claimkorting
Verzekeraars willen klanten stimuleren om zo veilig mogelijk deel te nemen aan het verkeer. Hoe meer schade er wordt veroorzaakt, hoe meer de verzekeraar immers moet uitbetalen. Veilig rijden wordt gestimuleerd met de no-claimkorting. Voor ieder jaar dat iemand geen schade claimt, wordt er meer korting ontvangen op de maandelijkse premie. Wordt er wel schade geclaimd, dan daalt de klant op de bonus/malusladder en is de no-claimkorting lager. Wordt er regelmatig schade geclaimd, dan kan het voorkomen dat er geen korting, maar juist een toeslag over de premie gerekend wordt. In principe hebben alle vormen van schade invloed op de hoogte van de no-claimkorting, maar bij sommige verzekeraars daalt de no-claimkorting niet bij schade onder een bepaald bedrag.
Hoe lang het duurt tot een klant de maximale no-claimkorting bereikt, verschilt per verzekeraar. In enkele gevallen is dit na vijf jaar al het geval, maar bij veel verzekeraars zijn ongeveer tien schadevrije jaren nodig. Na enkele jaren is de no-claimkorting meestal echter al redelijk hoog. De korting stijgt het doorgaans het snelst gedurende de eerste schadevrije jaren.
No-claimbeschermer
Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de WA-verzekering aan te vullen met een zogenaamde no-claimbeschermer. Door een iets hogere premie te betalen, kan er maximaal één keer per jaar schade geclaimd worden, zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van de no-claimkorting. Op deze manier kan het niet meer voorkomen dat door één ongeval alle schadevrije jaren vervallen.
Let er wel op dat een dergelijke aanvulling niet geldig is bij andere verzekeraars. Wanneer er wordt overgestapt, wordt gekeken naar het moment van de laatste schadeclaim om het aantal schadevrije jaren te bepalen. De eventuele aanwezigheid van een no-claimbeschermer bij de vorige verzekeraar wordt hierin niet meegenomen.
No-claimkorting vergelijken
Omdat de no-claimkorting verschilt per verzekeraar, is het belangrijk deze te vergelijken bij het afsluiten van een nieuwe WA-verzekering. Kijk hierin niet alleen naar de maximale no-claimkorting, maar ook naar het aantal schadevrije jaren dat hiervoor nodig is. Een maximale no-claimkorting van 85% kan aantrekkelijk lijken, maar het kan voordeliger zijn om te kiezen voor een verzekeraar met een lager maximum, maar een sneller oplopende no-claimkorting. Houd bij het vergelijken ook rekening met het aantal schadevrije jaren dat inmiddels is opgebouwd en het persoonlijke schadeverleden. Probeer objectief te bepalen of bijvoorbeeld tien schadevrije jaren een realistisch doel is.